Voordelig het onderhoud van uw monument laten checken?

Word abonnee

Goed voorbereid bij onderhoud

Elk monument heeft onderhoud nodig. Monumentenwacht Fryslân adviseert over onderhoudsmaatregelen. Maar u kunt ook zelf dingen doen. In de onderhoudswijzer leest u handige tips voor het onderhouden van uw monument en vindt u downloads met uitgebreide informatie over onderhoud.

ALLES OP EEN RIJ

ALLES OP EEN RIJ

Elk monument is anders, maar monumenten hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal regelmatig onderhoud nodig. Door regelmatig te laten inspecteren, worden kleine gebreken tijdig gesignaleerd en aangepakt. Daarmee voorkomt u onverwacht hoge kosten grote restauraties.
Lees alle tips
GEVELS

GEVELS

De gevel van van een gebouw geeft een gezicht aan het gebouw. Met een historische gevel moet extra zorgvuldig worden omgesprongen.
Lees alle tips
DAKEN

DAKEN

De behoefte om zich te beschermen tegen regen, kou, sneeuw en wind is zo oud als de mens zelf. Natuurlijke schuilplaatsen waren de eerste toevluchtsoorden. Waar deze niet aanwezig waren, voorzag de mens zichzelf van beschutting.
Lees alle tips
INTERIEUR

INTERIEUR

Interieur gaat niet alleen om de inrichting, de roerende zaken, van een gebouw. Het gaat er ook om hoe de structuur, samenhang en verhouding is en hoe vertrekken zijn afgewerkt: hoe zijn plafonds, vloeren en wanden gedecoreerd. Niet alleen kastelen en kerken hebben waardevolle interieurs maar ook woonhuizen, boerderijen en industrieel erfgoed.
Lees alle tips
DIVERSEN

DIVERSEN

Naast monumentale gebouwen kennen we groene monumenten, zoals historische tuinen en parken, en archeologische monumenten als hunebedden, grafheuvels en terpen.
Lees alle tips
DUURZAAMHEIDSTIPS

DUURZAAMHEIDSTIPS

Veel monumenten beschikken over voorzieningen die het energieverbruik kunnen beperken én het wooncomfort kunnen verhogen. Het is verstandig deze te blijven gebruiken of ze opnieuw in gebruik te nemen. Daarmee wordt ook het historische karakter van de woning versterkt. U vindt hier tips om de bedoelde voorzieningen te herkennen en te benutten. Prettige bijkomstigheid: het is meestal niet moeilijk en niet duur.
Lees alle tips