Onderhoudswijzer

Goed voorbereid bij onderhoud

Elk monument heeft onderhoud nodig. Monumentenwacht Fryslân adviseert over onderhoudsmaatregelen. Maar u kunt ook zelf dingen doen. In de onderhoudswijzer leest u handige tips voor het onderhouden van uw monument en vindt u downloads met uitgebreide informatie over onderhoud.

 • 1. GEVELS

  1. GEVELS

  De gevel van van een gebouw geeft een gezicht aan het gebouw. Met een historische gevel moet extra zorgvuldig worden omgesprongen.

 • 2. DAKEN

  2. DAKEN

  De behoefte om zich te beschermen tegen regen, kou, sneeuw en wind is zo oud als de mens zelf. Natuurlijke schuilplaatsen waren de eerste toevluchtsoorden. Waar deze niet aanwezig waren, voorzag de mens zichzelf van beschutting.

 • 3. INTERIEUR

  3. INTERIEUR

  Interieur gaat niet alleen om de inrichting, de roerende zaken, van een gebouw. Het gaat er ook om hoe de structuur, samenhang en verhouding is en hoe vertrekken zijn afgewerkt: hoe zijn plafonds, vloeren en wanden gedecoreerd. Niet alleen kastelen en kerken hebben waardevolle interieurs maar ook woonhuizen, boerderijen en industrieel erfgoed.

 • 4. DIVERSEN

  4. DIVERSEN

  Naast monumentale gebouwen kennen we groene monumenten, zoals historische tuinen en parken, en archeologische monumenten als hunebedden, grafheuvels en terpen.

 • Alles op een rij

  Alles op een rij

  Elk monument is anders, maar monumenten hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal regelmatig onderhoud nodig. Door regelmatig te laten inspecteren, worden kleine gebreken tijdig gesignaleerd en aangepakt. Daarmee voorkomt u onverwacht hoge kosten grote restauraties.

 • Verduurzaming

  Verduurzaming

  Energiebesparing en duurzaamheid zijn actuele thema’s. Ze hebben verstrekkende gevolgen voor het ontwerp van nieuwe huizen. Maar ook eigenaren van historische woningen hebben goede redenen om de energieprestaties van hun woning in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren.

 • Woorden en Termen

  Woorden en Termen

  1. Verklarende woordenlijst 2. Bouwkundige termen

Met subsidie van: